czwartek, 01 luty 2024 10:04

Mechanizm CBAM – złożenie sprawozdania po terminie 31 stycznia 2024 r.

W związku z generowanymi przez rejestr przejściowy CBAM błędami oraz trudnościami z działaniem rejestru Krajowy Ośrodek Bilansowania i Zarządzania Emisjami informuje, że będzie możliwość złożenia sprawozdania CBAM za 4 kwartał 2023 r. również po terminie 31 stycznia 2024 r.

Komisja Europejska poinformowała w opublikowanym komunikacie [komunikat dostępny tutaj], że od 1 lutego w rejestrze przejściowym zostanie udostępniona funkcja: „request delayed submission” (wniosek o złożenie sprawozdania po terminie), która daje dodatkowe 30 dni na złożenie raportu CBAM. Według przekazanych nam przez KE informacji, taka opcja powinna być dostępna po kliknięciu w rejestrze w kafelek „my quarterly reports”, przy odpowiednim kwartale sprawozdawczym

Jak informował KOBiZE w poprzednim komunikacie [komunikat dostępny tutaj], na zgłaszających objętych obowiązkiem sprawozdawczym nie zostanie nałożona sankcja w przypadku, gdy problemy z nieprawidłowym funkcjonowaniem rejestru przejściowego CBAM oraz generowanymi przez niego błędami spowodowały niemożność złożenia kompletnego sprawozdania CBAM w terminie, pod warunkiem, że prawidłowe sprawozdanie zostanie złożone po ustaniu tych przyczyn.

Równocześnie w przypadku, gdyby mieli Państwo wątpliwości co do treści złożonego sprawozdania, podkreślamy, że sprawozdanie CBAM zespół PCDK może zweryfkować lub przeszkolć Państwa personel w pełnym zakresie. Złożone sprawozdania CBAM za 4 kwartał 2023 r. można modyfikować do 31 lipca 2024 roku.

Wspieramy naszych klientów zakresie:

• kwestii regulacyjnych związanych z CBAM, w tym przepisów o CBAM,
  • automatyzacji procesów compliance,
  • analiz biznesowych i kwantyfikacji wpływu CBAM na łańcuch wartości organizacji,
  • doradztwa strategicznego w zakresie m.in. zarządzania emisjami, obliczania śladu węglowego czy wprowadzeniu niezbędnych transformacji,
  • strategii i usług doradczych w zakresie dekarbonizacji.

Produkty objęte mechanizmem CBAM wskazane zostały w rozporządzeniu CBAM według ich klasyfikacji w Nomenklaturze Scalonej (CN) na ten moment (01.12.2023 r) zaliczają się one do następujących kategorii: żelazo, stal, aluminium, nawozy, cement, energia elektryczna, wodór.

Masz pytania? Skontaktuj się z nami!

tel: 22 299 23 23

Polecamy szkolenia z granicznego podatku węglowego.